TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ı ziyaret etti. Türkiye’nin Afrika’ya açılım stratejisi olduğunu, Afrika’da da Fransızca konuşan çok sayıda ülke bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Fransa iş dünyasıyla birlikte Orta Asya, Orta Doğu, Balkanlar ve Afrika ülkelerinde işbirliği konusunda prensip kararı aldıklarını söyledi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da Eurochambers’ın tarihindeki AB üyesi ülkeden olmayan ilk başkan yardımcısı olduğunu belirterek, Fransız iş dünyasının bu alanda verdiği desteğe teşekkür etti.

”Türkiye-Fransa ekonomik ilişkileri, büyük potansiyeli olmasına rağmen maalesef istediğimiz seviyede değil. Türkiye bir fırsatlar ülkesi. Fransız firmalarının bunu değerlendiriyor olması lazım” diyen Hisarcıklıoğlu, Fransa’daki Türk girişimci sayısının da artması gerektiğini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, TOBB ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın AB fonlarından yararlanarak Şubat 2013’te başlatacakları bir proje kapsamında da Avrupalı ve Türk şirketlerin Mısırlı, Tunuslu ve Filistinli şirketlerle işbirliğine gidecekleri bilgisini verdi.

-”Tarih tarihçilere bırakılmalı”-

Fransa Odalar Birliği Başkanı Andre Marcon da tarihi konuların tarihçilere bırakılması gerektiğine inandığını belirterek, ”Fransa-Türkiye ilişkileri o kadar güzel ki, bazı siyasi konularla bunun bozulması söz konusu olamaz” dedi.

Türkiye’nin, genç nüfusu, istikrarı ve örgütlü yapısı dolayısıyla Fransız şirketlerinin ilgi duyması gereken bir ülke olduğunu kaydeden Marcon, ”Fransız şirketlerin Türkiye’yle iş yapmaya hazır olmaları gerekir” ifadesini kullandı.

Marcon, İstanbul’da bulunan Fransız Ticaret Odası’nın faaliyetlerini önemsediklerini de vurgulayarak, bunun Alman Ticaret Odası’yla aynı statüye kavuşmasını istediklerini söyledi.

-Hataların faturasını iş dünyası ödedi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, eski Fransız yöneticilerin yaptıkları hataların faturalarını hep Fransız firmalarının ödemek zorunda kaldığını belirterek, ”Biz Fransa gibi çok eski bir müttefikimizin, eski bir dostumuzun Türkiye’deki fırsatlardan hak ettiği payı almasını ümit ediyoruz” dedi.

Marcon’a, Fransız parlamentosunda gündeme gelen sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı konusunda Türkiye’ye verdiği destekten ötürü teşekkür eden Bağış, ”2002’de Fransa’yla ticaretimiz 5 milyar dolardı. 2011’de bu 16 milyar dolara yükseldi. Ama maalesef Fransa’da yanlış politikalar uygulayan ve Fransız halkının da balık tutmaya gönderdiği eski yöneticiler hata yaptıkça, bunun faturalarını hep Fransız firmaları ödemek zorunda kaldı” diye konuştu.
Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambers) başkan yardımcılığına seçildiğini anımsatan Bağış, Marcon’a bu alandaki desteğinden dolayı da teşekkür ederek, ”Rifat beyin Eurochambers başkan yardımcısı olması, Türkiye’nin Avrupalı kimliğini, Türkiye’nin AB müzakere sürecini de güçlendiren bir gelişme oldu” dedi.

Pazartesi günü Fransa’ya giderek, bu ülkenin AB Bakanı ile bir araya geleceğini belirten Bağış, ”Önümüzdeki dönemde Fransa’nın tarihten gelen o dostluk, kardeşlik ve işbirliği sürecini yeniden canlandırabileceğini ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ”Bugünkü dünyada ülkelerin ticari ilişkilerinin, siyasi ve diplomatik ilişkileri belirlemeye başladığı” görüşünü hatırlatan Bağış, Marcon’a hitaben, ”Sizler, Türkiye’deki muadillerinizle, iş dünyasıyla ne kadar çok iş yaparsanız bizim Fransa’yla ilişkilerimiz o kadar düzelir” diye konuştu.