Türkiye Fırıncılar Federasyonundan (TFF) derlenen bilgilere göre, Türkiye’de günlük üretilen 82 milyon ekmeğin 77 milyon 340 bini tüketilirken 4 milyon 600 bini çeşitli nedenlerle israf edilerek çöpe atılıyor.

Türkiye’de israf edilen ekmek adedi ülkelerin nüfuslarıyla karşılaştırıldığında ortaya ilginç sonuçlar çıkıyor.

Türkiye’de israf edilen ekmek miktarı 4 milyon 495 bin 404 nüfuslu Hırvatistan, 4 milyon 300 bin nüfuslu Gürcistan ve 3 milyon 596 bin nüfuslu Moldova’dan daha yüksek. Ayrıca, israfın ulaştığı boyut, 2 milyon nüfuslu Kosova, 625 bin 266 nüfuslu Karadağ, 398 bin 534 nüfuslu Malta ve 300 bin 101 nüfuslu İzlanda’nın nüfusunun toplamından daha fazla.
Türkiye’de her gün 82 milyon ekmek üretilmekte.Bu rakamın 77 milyonu tüketilirken yaklaşık 5 milyonu israf ediliyor.

Bu israf, halkımız tarafından yapılan israf.Birde fırın sayısının çok fazla olmasıda israfa yol açmakta.Çünkü fırınlar satacağı miktardan fazla üretim yapıyor elde kalan ekmeklerde israf oluyor.5 milyon ekmeğin 2 milyonu fırınlarda israf olan ekmekler.Ayrıca Türk halkının ekmek israfı konusundaki kötü alışkanlıklarının devam ediyor.İnsanların yetmeyeceği düşüncesiyle tüketemeyecekleri kadar çok ekmek alıyor.

İsraf edilen ekmeğin mali değerinin hesaplanması durumunda büyük rakamlar ortaya çıkıyor, ekmeğin 70 kuruştan hesaplanması durumunda günlük 3,5 milyon liralık israf yapılıyor.Açlıktan insanların hayatlarını kaybettiği bir dünyada, İslam dininde de yasaklanan israfın Türkiye’de çok yüksek seviyelere ulaşmasının üzüntü vericidir.
İşte bu yüzden nice zahmetlerde üretilen buğdaydan nice zahmetlerle üretilen ekmeğimizi israf etmeyeleim.Ekmeğimize sahip çıkalım çöpe atılan her bir dilim ekmeğimiz heba edilen geleceğimizdir.

YENİŞEHİR TİCARET BORSASI OLARAK KAMPANYAYA DESTEK VERİYORUZ.