Değerli üyelerimiz,

Bilindiği üzere kamuoyunda “torba yasa” olarak da anılan“İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun” 11.09.2014 tarih 29116 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.

146 madde den oluşan ve alacakların yeniden yapılandırılması yanında bazı Kanun ve KHK’lerde değişikliği içeren 6552 sayılı Kanunla;

PMaliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince tahsil edilen bazı kamu alacaklarının (vergiler, cezalar, gecikme zamları, gecikme ve faizleri, vb.)

PGümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince tahsil edilen bazı kamu alacaklarının (gümrük vergileri)

PSGK prim borçları ve cezalarının,

PSMMM ve YMM’lerin üyesi oldukları odalara aidat borçların,

PTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği İle Odalar Borsalar Kanununu hükümlerine göre oluşan aidat vb. borçların,

PEsnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununu hükümlerine göre oluşan aidat vb. borçların,

PAraç muayenesinin süresinde yaptırılmamasına ilişkin borçların,

PYüksek Öğretim Kanunu ve Devlet Memuru Kanunu hükümlerine göre oluşan bazı borçların,

PTüzel kişiliği sona eren mahalli idareler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile mahalli idare birliklerinin borçların,

yapılandırılması düzenlenmiş,kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklarla ilgili düzeltme işlemlerinin yapılmasına imkan sağlanmıştır.

Ayrıca 6552 sayılı (torba yasa) Kanun’la;

Pİş kanunu,

Pİş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,

PSendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu,

PYabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun,

PHarçlar Kanunu,

Pİşsizlik Sigortası Kanunu,

PKatma Değer Vergisi Kanunu,

PSosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu,

PGelir Vergisi Kanunu,

PKurumlar Vergisi Kanunu,

PGümrük Vergisi Kanunu,

PÖzel Tüketim Vergisi Kanunu,

PTürk Ticaret Kanunu’na

ek, değişiklik ve yürürlükten kaldırmaya ilişkin hükümler eklenmiştir.

Alacakların yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler ile yukarıda yer alan kanunlarda yapılan değişikliklere ekte yer verilmiştir.

Bilgilerinize sunar çalışmalarınızda başarılar dileriz.

www.resmigazete.gov.tr/main.aspx