Yenişehir Ticaret Borsası süne ile mücadele programı kapsamında ‘Süne ve Haşere Bildirimi ve İstişare Toplantısı’ düzenledi.

Yenişehir Ticaret Borsası Toplantı salonunda 27 Mayıs Çarşamba günü düzenlenen toplantıya Borsa yöneticilerinin yanı sıra İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Temsilcileri, Yenişehirde bulunan Ziraat Mühendisleri temsilcileri ve Eğerce Mahallesi Muhtarı ile çiftçiler katıldı. Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tüzün tarafından yapılan açıklamada Yenişehir’de süne oranının oldukça gayet düşük olduğu ve ilaçlamaya şimdilik ihtiyaç duyulmadığı ifade edildi. Tüzün, bölge buğdayında görülen en önemli 3 sorunun ‘Pas Hastalığı, Buğday Biti ve Süne olduğunu söyledi. Zahireci Ahmet Şen ise Eğerce, Terziler, Aydoğdu Mahalleleri’ne ait arazilerde bu durumun tekrar takip edilmesi gerektiğini ve her dönemde bu bölgeden süne böceğinin zararına maruz kalan buğdayın kendilerine geldiğini ifade ederken, bu bölgede yetişen buğday miktarının Yenişehir buğdayının % 70’lik bir miktarı olduğu ve bölge buğdayının erken hasat edilmesi gerektiği belirtti. Tarım Müdürlüğü ekipleri önümüzdeki günlerde bu bölgenin tekrar inceleneceğini söyledi. Apak Un A.Ş. yöneticisi ve aynı zamanda Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyesi olan Ali Yaşar tarafından yapılan açıklamada ilçemizde buğday yetiştiriciliğinde yeterli önemin verilmediği ve özellikle uygulama hatalarının olduğu belirtildi. Öncelikle iklimsel değişiklik nedeniyle buğday ekim işleminin Aralık-Ocak dönemine kaydırılması, buğday ekimde dönüme 18-20 kg tohum atılması ve mutlaka lastik arası iz bırakılması gerektiği, pas ilacının mutlaka uygulanması gerekliliğini vurgulayan Ali Yaşar, Mart 15  ve Nisan 15 olmak üzere 2 dönemde Nitrat gübrelemesi yapılmalıdır beyanında bulundu.

 

tb-sune

IMG_1565
IMG_1563

IMG_1561